Această terapie este recomandată deopotrivă adulţilor, cât şi copiilor, fiind un instrument de echilibrare interioară care ajută la depăşirea stărilor emoţionale şi psihice, stări resimţite încă din copilărie.
Copiii, în special cei foarte mici, nu pot exprima întotdeauna ceea ce simt, în acest caz observarea comportamentului lor în general, poate indica tipul de remediu necesar. Iată câteva exemple de comportamente şi remediile care ar fi potrivite:
- un copil care plânge des îşi poate dori o atenţie constantă din partea părinţilor şi în acest caz Chicory (Cicoarea) ar putea fi remediul indicat;
- în situaţia unui copil agitat, nerăbdător, foarte activ,Impatiens (Slabanog) este remediul care l-ar ajuta să se relaxeze şi să-şi găsească liniştea interioară;
- un copil timid şi emotiv ar putea avea nevoie de Mimulus, un remediu care l-ar ajuta să-şi depăşească fricile interioare, să devină mai curajos şi să relaţioneze mai bine cu cei din jur;
- Clematis (Curpen) este un remediu potrivit în cazul unui copil cu o natură visătoare, puţin legat de prezent;
- pentru un copil dominant, cu o atitudine hotărâtă, care vrea să primească tot ce îşi doreşte de la cei din jur, Vine (Viţa-de-vie) ar fi remediul recomandat;
- în perioada de temper tantrum, Holly (Ilice) poate fi remediul potrivit în situaţia unor manifestări exterioare de furie, agresivitate, iar Vervain (Verbina) pentru a depăşi frustrările interioare care pot apare în această perioadă.
Pe perioada dezvoltării copilului, Walnut (Nuc) este un remediu care îl poate ajuta pe copil să se adapteze la schimbările majore din viaţa lui, de ex. când începe să meargă, sa vorbească, la începerea şcolii, în perioada pubertăţii.
De asemenea, remediile pot ajuta la vindecarea unor şocuri, traume emoţionale, care au drept efect tulburări în comportamentul copilului (ex. Star of Bethlehem (Floarea de Paşte)).
Acestea sunt câteva exemple de cum am putea folosi remediile în cazul copiilor. Remediile recomandate se ajustează pentru fiecare situaţie, în funcţie de personalitatea copilului şi starea mentală pe care o traversează.
Terapeut floral Anca Onofrei