„O ŞANSĂ LA NORMALITATE - INTERVENŢIE TERAPEUTICĂ ŞI SPRIJIN EDUCAŢIONAL PENTRU COPIII CU DIZABILITĂŢI”

 

În cadrul proiectului „O şansă la normalitate - intervenţie terapeutică şi sprijin educaţional pentru copiii cu dizabilităţi” al Asociaţiei „A.B.C.D.”, susţinut financiar de S.N. NUCLEARELECTRICA S.A., a fost achiziţionat dispozitivul „tVNS - STIMULATOR AL NERVULUI VAG”.

Ce este nervul vag?

Este cel mai lung nerv cranian din corp, nervul vag conectează creierul cu inima, plămânii și multe alte organe din corp. Cercetările privind stimularea acestui nerv sunt în desfășurare de peste 20 de ani.

Care sunt efectele stimulării nervului vag?

Într-un studiu din 2018 realizat de Universitatea Leiden din Olanda, 40 de adulți tineri sănătoși au folosit intermitent un dispozitiv de stimulare a nervului vag timp de 15 până la 30 de minute în fiecare zi. Înainte de studiu, participanții au fost informați despre procedură și despre efectele secundare potențiale, inclusiv senzație de mâncărime, arsură sau senzație de înțepături de la electrod, înroșirea pielii și durerile de cap. Niciunul dintre participanți nu a raportat efecte secundare majore. S-a dovedit că tVNS este sigur și bine tolerat la tensiunile testate în peste 50 de studii cunoscute efectuate până acum.

Cum funcţionează dispozitivul?

Dispozitivul este controlat printr-o aplicația de telefon Smartcable. Folosește energia telefonului pentru a trimite micro-impulsuri de curent electric la electrozii din clema urechii. Acest curent abia perceptibil la nivelul pielii stimulează ramura auriculară a nervului vag trimiţând semnale către creier și corp. Cinci minute de stimulare a nervului vag sunt tot ceea ce este necesar pentru a menține sănătatea.