Metoda Tomatis şi DEPRESIA

Lipsă de entuziasm, oboseală și niveluri reduse de energie – acestea sunt cele mai frecvente și cele mai comun auzite plângeri de la clienții care suferă de depresie și sindromul oboselii cronice.

Acești oameni resimt adesea o profundă tristețe, remușcări și nostalgie față de trecut, și-au pierdut interesul pentru viața din prezent și sunt îngrijorați cu privire la viitor. Lipsa lor de energie le afectează vocea, postura, concentrarea etc. În curând acești oameni vor începe să se retragă din viața socială, convinși fiind că nimeni nu este interesat de ei.

Celor care caută tratament, li se va oferi medicație sau psihoterapie, uneori ambele, însă pentru mulți oameni procesul este foarte îndelungat și uneori neîncununat de succes.

În ultimii patruzeci de ani, metoda prof. Tomatis a tratat cu succes numeroși clienți ce sufereau de aceste probleme. Cercetarea sa inițială asupra unor cântăreți, muzicieni și a pierderii auzului a dus la o înțelegere mai bună a rolului urechii, care nu se limitează nici pe departe la funcția auditivă. Într-un fel, am putea spune că funcția auditivă vine la urmă, odată ce urechile sunt capabile să-și asume funcția lor inițială. Mai întâi de toate, funcția principală a urechii este de a furniza o energie extraordinară creierului; în al doilea rând, urechile controlează postura și induc o bună postură verticală, așa încât persoana respectivă nu doar aude, ci și începe să asculte.

Terapia prin ascultare, care constă într-o stimulare a urechii prin intermediul aparatului de ascultare electronic*, amplifică în mod considerabil energia și reeducă urechile să energizeze creierul. Repede urechile induc o postură mai bună și persoana respectivă începe să resimtă o stare de bine, precum și dorința de a asculta mai profund în relația cu ceilalți și de a comunica mai mult.

Corectarea distorsiunii de ascultare ne va schimba percepția asupra lumii, inclusiv asupra noastră înșine și asupra celorlalți. Va ajuta la dobândirea unei mai mari clarități a minții și, prin urmare, a unui mai bun sens al direcției. Le permite oamenilor să preia din nou controlul asupra vieții lor cu entuziasm.

Device-ul Tomatis conține un set de căști, un microfon și un sistem specific care filtrează sunetele la anumite frecvențe; este un fel de „model în lucru” al urechii reale. Acest dispozitiv ”antrenează” urechea să funcționeze fără distorsiuni, până când urechile respectivei persoane își pot face treaba singure, fără ajutor.